fbpx

AN NASVET: Najmanj, kar morate vedeti pri načrtovanju svoje kuhinje

Kuhinjo poznamo kot srce vsakega doma, a je hkrati tudi najbolj detaljno načrtovan prostor, namenjen specifičnim opravilom. S premišljeno organizacijo kuhinje ter oblikovanjem kuhinjskih elementov lahko zagotovimo udobno in učinkovito pripravo hrane, hiter odvod vonjav, primerne shranjevalne površine ter enostavno pomivanje in čiščenje.

A to še ne pomeni, da moramo zasnovo kuhinje povsem podrediti funkcionalnosti in uporabnosti, ki je značilna za profesionalne kuhinje. Pri domačih kuhinjah si oblikovalci in naročniki vendarle lahko privoščimo določeno mero svobode pri končnem rezultatu in kuhinjo oblikujemo tako, da nam je “ravno prav”.

zasnova postavitev ureditev nacrtovanje kuhinje arhitekturni nasvet

Oblika in zasnova kuhinje sta primarno pogojeni z minimalnimi zahtevami na podlagi števila članov gospodinjstva, razpoložljivega prostora ter želja in potreb uporabnikov – predvsem tistih, ki kuhinjo najbolj uporabljajo 😉

Samo načrtovanje kuhinje poteka v 5 fazah:

 1. velikost,
 2. umestitev,
 3. oblikovanje,
 4. tehnični detajli in
 5. cena.

1. Velikost kuhinje

Paru ali samski osebi, ki večino časa preživi od doma in doma pripravlja le nezahtevne obroke, lahko zadosti že povsem minimalna kuhinja. Družinam, pekovskim in kulinaričnim mojstrom pa morebiti ne zadosti niti nadpovprečno velika kuhinja.

Pri oblikovanju kuhinj je smiselno najprej razmisliti o svojih navadah. Mi zadošča podpultni hladilnik, samostojen hladilnik z ločenim zamrzovalnikom ali potrebujem dvojen hladilnik? Ali na količino kuhinjske posode nujno potrebujem pomivalni stroj ali zmorem brez oz. z manjšim pomivalnim strojem? Kolikokrat na teden ali mesec uporabljam pečico? Bi mi bila dovolj že mikrovalovna oz. mini pečica ali potrebujem še parno pečico? Koliko kuhalnih polj potrebujem na kuhalni plošči – 2, 4 ali kar 5?

Na spodnji skici so primeri minimalnih dolžin kuhinjskih niš za različno število članov gospodinjstva:

 • en član v gospodinjstvu – minimalno 1,6 m (A)
 • dva člana v gospodinjstvu – minimalno 2,4 m (B)
 • štirje člani v gospodinjstvu – minimalno 3,2 m (C)

Za vsakega nadaljnjega člana gospodinjstva je smiselno dodati 40 cm delovnega pulta.

minimalne povrsine kuhinje arhitekturni nasvet
Kuhinjska niša (A) z dvema kuhalnima poljema in ozkim pomivalnim koritom (40 cm), (B) s štirimi kuhalnimi polji in klasičnim pomivalnim koritom (60 cm) in (C) s poljubno veliko kuhalno ploščo ter pomivalnim koritom. V prikazani minimalni zasnovi je upoštevana tudi desna stranica ob kuhalni plošči, ki preprečuje škropljenje.
primer majhne kuhinje v predprostoru arhitekturni nasvet
Francoski arhitekturni biro Double G je minimalno kuhinjo v pariškem staromeščanskem stanovanju (po)spravil kar v obstoječi garderobni prostor.

2. Umestitev kuhinje

Pri umestitvi kuhinje se v veliki večini primerov srečujemo z dvema različnima situacijama: (1) ko je prostor za kuhinjo fizično ločen od ostalih prostorov in (2) ko je prostor za kuhinjo povezan z jedilnico oz. je del večjega bivalnega prostora. V slednjem primeru lahko umestitev kuhinje močno vpliva na uporabo prostora. Pravilna postavitev kuhinje pa omogoča normalno premikanje uporabnikov po prostoru in ustrezno umestitev ostale opreme.

Zelo pomemben dejavnik umestitve kuhinje in njenih elementov je lokacija obstoječih inštalacijskih priključkov (predvsem vodovod in kanalizacija). V primeru, da se ti ne skladajo z našo zasnovo, je možna minimalna adaptacija, a le v zahtevanih tehničnih omejitvah – npr. upoštevanje minimalni naklon odtoka do glavnega inštalacijskega jaška. Ob tem se je potrebno tudi zavedati, da tovrstne adaptacije v večstanovanjskih stavbah lahko začasno motijo delovanje celotne napeljave.

Pri umestitvi posameznih elementov sledimo načelu naravne osvetlitve delovne površine. Višje omare, ki bi sicer zaprle pot svetlobi, idealno postavimo v temnejši del prostora. Otočna razporeditev je sicer zelo ugodna, saj smo med kuhanjem obrnjeni proč od stene in v nobenem primeru ne mečemo lastne sence na delovno površino, a je v manjših kuhinjah redko izvedljiva. Za optimalno izkoriščen prostor v manjših stanovanjih priporočamo linijsko ali L razporeditev.

razporeditev elementov kuhinje glede na namen arhietkurni nasvet funkcionalnost
Umestitev linijskih, kotnih ali otočnih razporeditev naj sledi logiki delovnega procesa: shranjevanje pokvarljivih živil (sivo), shranjevanje nepokvarljivih živil (oranžno), izpiranje/čiščenje (modro), priprava (rumeno), kuhanje (rdeče). Ko se odločamo o številu in velikosti gospodinjskih aparatov (pomivalni stroj, hladilnik), moramo v enakem obsegu nadomestiti prostor za shranjevanje živil in pripomočkov. Na skici so prikazane možne kombinacije v kuhinji dolžine 3,2 m.

3. Oblikovanje kuhinje

Sodobni oblikovalski trendi narekujejo enostavne, čiste in tanke linije, kar je mogoče doseči s premišljenimi detajli, kot so skriti ročaji, tanjši pult, linijska LED osvetlitev ter raznolike postavitve dostropnih, podpultnih in visečih elementov.

Tema je zelo obširna, rezultat pa odvisen od okusa. V nadaljevanju sta predstavljena dva primera z analizo oblikovne zasnove.

oblikovanje in izbor materialov kuhinje arhitekturni nasvet
Oblikovalec zgornje kuhinje je sledil omenjenim principom mikroumestitve dostropnih omar v temnejši kot prostora ter se zaradi razpoložljive dolžine odločil za set podpultnih omaric s tankim marmornim pultom. Praznino nad pultom je zapolnil z novimi ali obstoječimi keramičnimi ploščicami v zamaknjeni mreži. Mrežo je nadaljeval na frontah omaric s točkovnimi ročaji.
oblikovanje postavitev in izbor materialov kuhinje arhitekturni nasvet
V situaciji, kjer je okno z nizkim parapetom, se je oblikovalec znašel z manjšo klopjo za opazovanje zunanjega dogajanja. S tem in enotnim tlakom je kuhinjo še dodatno povezal z bivalnim delom stanovanja. Kontrast monokromatskim stenskim in talnim oblogam je ustvaril s pultom iz masivnega lesa in sivim podstavkom.

4. Tehnični detajli kuhinje

Kuhinja je v drobovju kompleksen preplet električnih in strojnih inštalacij (dotok vode, odtok, prezračevanje), ki zahtevajo premišljeno načrtovanje. Dobro rešeni in situaciji prilagojeni detajli ustvarijo občutek dodelanosti ter unikatnosti.

Na primer:
– Skrite nadpultne vtičnice in stikala ter uporaba vtičnic za male gospodinjske aparate neposredno v shranjevalnih omarah ohranjajo estetsko vrednost originalne zasnove.

– Utopljena vgradna napa v nadpultne omarice ohrani čistost linij, hkrati pa olajša čiščenje.

– Odcejalna površina nad lijakom dopušča večjo delovno površino.

skrite shranjevalne površine v kuhinji arhitekturni nasvet
Če je kuhinja del bivalnega prostora, si je smiselno zamisliti več prilagojenih shranjevalnih površin za elemente vsakodnevne uporabe (začimbe, pripomočki za pomivanje, kuhinjske brisačke, kavni avtomat, toaster ipd.). Skriti predalčki omogočajo hitro pospravljanje in urejen izgled kuhinje v vsakem trenutku.
skrita kuhinjska napa in svetla kuhinja arhitekturni nasvet
Vsakdo si želi svetlo in prostorno kuhinjo. To lahko dosežemo tudi s “kamuflažo” odzračevalnega dela nape z belim iveralom ali mavčno-kartonskimi ploščami, pleskanimi na belo, kot je v zgornjem stanovanju to storil oblikovalski studio 30 Collins iz ZDA.

5. Cena kuhinje

Ko se odločate za kuhinjo, si oglejte razstavljene eksponate v salonih, da dobite občutek za ročaje, okovje, višino, globino, teksture, materiale itn. Ob tem pa vseeno priporočamo pridobitev ponudbe od mizarja.

Prednost kuhinj, izdelanih po meri, je v prilagojenih tehničnih rešitvah glede na razpoložljiv prostor in uporabnikove potrebe. Slabosti tipskih rešitev iz salona so neskladne mere z obstoječo situacijo in potreba po zaključnih letvah ob stenah in pod stropom.

Strošek kuhinje je v večini odvisen od:

 • dolžine kuhinje,
 • enostavnosti zasnove (ponavljajoče se dimenzije elementov izdelavo po meri še dodatno pocenijo),
 • izdelave (prefabrikacije ali izdelave po meri),
 • izbranih materialov in okovja ter
 • kakovosti vgrajenih gospodinjskih aparatov.

Največ možnosti za izbiro materiala imamo pri delovnih površinah. Lahko se odločimo za cenejše variante iz iverala, pokritega z laminatom oz. ultrapassom, katerega cena se začne pri manj kot 100 EUR/m2, ali za dražje materiale, katerih cene se začnejo pri 200-250 EUR/m2:

 • umetni kamen (npr. kerrock),
 • naravni kamen (npr. granit),
 • masivni les (npr. hrast),
 • nerjaveče jeklo ali inox,
 • na mestu vlit mikroarmiran beton ali
 • microtopping.

V primeru tesnega proračuna je stroške investicije bolj smiselno preusmeriti iz kakovostnih materialov za omarice v kakovostno delovno površino in varčne gospodinjske aparate – indukcijska kuhalna plošča, varčni hladilnik in zamrzovalnik, pečica itn.

Dodatno lahko strošek kuhinje znižamo z izbiro stenske obloge iz enakega materiala, kot je delovna površina (npr. ultrapass). S tem izničimo strošek dodatnega monterja novega materiala, npr. keramike.

Načrtovanju svoje kuhinje namenite dovolj časa, da vam bo ta dobro služila, olajšala delo in oblikovno dopolnila stanovanje. Virov oblikovalskih inspiracij je na spletu in v tiskanih medijih dovolj. Za več idej in nasvetov priporočam obisk portala Pinterest ali prelet naših ostalih nasvetov na to temo.

Viri slik:
– naslovnica: http://www.planete-deco.fr/2014/03/21/grands-espaces-a-goteborg/
– sliki 1 in 2: http://www.mydomaine.com/small-kitchens/slide25
– sliki 3 in 4: http://onekindesign.com/2014/05/16/60-chic-scandinavian-kitchen-designs-for-enjoyable-cooking/
– slika 5: http://www.housetohome.co.uk/room-idea/picture/kitchen-storage-10-of-the-best
– slika 6: http://www.30collins.com/portfolio/decorist-showhouse/