fbpx

AN NASVET: Ključne usmeritve za optimalno postavitev opreme v otroški sobi

O ja, otroci rastejo hitro … Še nedolgo nazaj ste podirali kupčke, brisali ritke, v trgovini v zadregi poizkušali zajeziti izbruh trme ali ljubeče občudovali risbico konjička, za katerega ste najprej mislil da je metulj. Zdaj pa vaš otrok že vstopa v šolo in čakajo ga novi izzivi. Potrebuje otroško sobo, ki mu bo nudila kar potrebuje: prostor za učenje, počitek in sprostitev.

Ne glede na to kako je bilo v preteklosti, je verjetno neizogibno dejstvo, da bo vaš otrok v svoji sobi preživel vse več časa, saj se bo njegov dosedanji način igre in preživljanja prostega časa počasi začel preobražati v drugačne oblike interesov in zanimanj, hkrati pa bo delo za šolo prav tako zahtevalo svoj delež časa, potreben mir in ustrezno zbranost. 

Nuja, da se soba preuredi ali prilagodi novo-nastalim otrokovim potrebam je torej tu. Poglejmo konkretno. Kaj so ključne usmeritve za oblikovanje optimalne otroške sobe? 

S prostorskega vidika mora otroška soba zadostiti naslednjim potrebam: 

  • spanju 
  • učenju
  • shranjevanju


Spanje

Prva naloga pri zasnovi idealne otroške sobe je umestitev postelje, saj je dober spanec nujen za odraščajoče otroke. Drugi razlog pa je povsem praktične narave, saj postelja zavzame največ prostora v sobi.

Pri umeščanju postelje stremite k temu, da jo postavite z vzglavjem ob steno, najpogosteje v sam kot prostora in tako, da lahko otrok s pogledom s postelje enostavno “nadzoruje” vrata sobe in spremlja kdo in kdaj vstopi. S tem zagotovimo otroku občutek varnosti, saj ima kontrolo in pregled nad prostorom ter nima občutka, da mu lahko kaj pride izza hrbta.

Dodatno je poleg tega dobrodošlo, da je postelja vidna takoj ko se vrata odprejo. To staršem omogoča, da zvečer pokukajo v sobo otroka in preverijo ali spi oz. je vse vredu.

Postelje ni priporočljivo postaviti ob zunanjih stenah, saj so bolj hladne, kar je za občutljivejše otroke lahko problem.

Prav tako postelje ni priporočljivo postaviti pod okno, saj se ponoči iz okna spušča hladnejši zrak, ki lahko povzroči zdravstvene težave; pod oknom je ponavadi nameščeno tudi grelno telo, ki bi ga s posteljo le blokirali.

Če je na voljo malo prostora, lahko mlajšim (pa tudi starejšim) otrokom dvignete posteljo na višino ter s tem ustvarite ‘skriti’ igralni kotiček pod posteljo ali pa prostor izkoristite za druge namene (shranjevalne površine, manjša sedežna garnitura ipd.)

Nikakor pa ne smete pozabiti, da bo vaš otrok hitro zrastel in bo kmalu potreboval normalno posteljo. Zato raje že na začetku izberite posteljo standardne dimenzije (npr. 200 x 90 cm).

V primeru, ko imate dva otroka a le eno otroško sobo, bo priročna rešitev pograd, s čimer boste tudi občutno izboljšali izkoristek prostora.


Učenje

Druga pomembna odločitev pri snovanju idealne sobe je umestitev pisalne mize. Dobro delovno okolje vzpodbuja dobro počutje, osredotočenost in produktivnost.

Pogosto se otroci (predvsem mlajši) zadržujejo v skupnih prostorih, kot sta jedilnica in dnevna soba, ker so v bližini staršev in se tam ne počutijo osamljene. Vendar je priporočljivo, da otroke že od samega začetka šolanja navadite na specifično delovno okolje, saj bodo tako prostor povezovali z aktivnostmi, kot sta učenje, delanje domačih nalog ipd.

Na začetku jih lahko navadite tako, da sedite z njimi in jim pomagate pri opravljanju obveznosti, kasneje pa bodo sami postopoma prevzeli delovne navade, dokler ne bodo popolnoma samostojni.

Zdaj se postavlja vprašanje: Kam postaviti mizo?

Pisalna miza mora biti v neposredni bližini okna. Idealno je, če svetloba prihaja s strani (pri desničarjih z leve strani in pri levičarjih z desne), saj se v nasprotnem primeru med pisanjem ustvarja senca in je potrebna dodatna osvetlitev.

Mize ni priporočljivo postaviti točno pod okno, saj je lahko naravna svetloba premočna (še posebej v popoldanskem času ter ob zahodni orientaciji okna) in otroka slepi.

Pri računalnikih in tablicah je to še dodatna težava, ker so zasloni veliko temnejši od okolice in se oči težko prilagodijo na takšen kontrast.

Izjemo predstavlja, kadar je okno orientirano na sever. V tem primeru je svetloba idealna za delo, zato je miza lahko umeščena neposredno pod oknom.

Čeprav je res, da je pogled skozi okno veliko prijetnejši od pogleda v steno, je za same delovne navade bolje, če je pogled nevtralen. Otrok lahko v pogledu še vedno uživa med odmori, ko za nekaj minut vstane, se raztegne in pogleda skozi okno.

Podobno kot pri postelji mora biti tudi miza postavljena tako, da zagotavlja občutek varnosti. Zato je priporočljivo, da je miza obrnjena proti vratom, saj ima tako otrok pregled nad tem, kdo vstopi v njegovo sobo. Najmanj ugodna je postavitev mize nasproti vrat, ker otroku vstopate za hrbet; vmesna različica pa je, da se vrata nahajajo bočno od mize.

Vsak kotiček za učenje potrebuje tudi uro. Na ta način se bo otrok že zgodaj naučil koristno izrabljati svoj čas.


Shranjevanje

Shranjevalne površine so ena tistih stvari, ki jih nikoli ni dovolj. Da bo prostora dovolj za vse igrače, knjige, zvezke in spomine iz otroštva, je treba izkoristiti vsako prostorsko nišo v otroški sobi.

Garderobno omaro je priporočljivo postaviti na ‘slepo steno’, tj. tista stena, ki je najbliže vratom oz. najbolj oddaljena od okna/oken. S tem soba pridobi prostornost, ki najmanj zastira naravno osvetlitev.

Prostor za shranjevanje je lahko tudi predal pod posteljo, sicer pa je treba predvideti dovolj predalnikov in regalov za vse otrokove potrebščine.


Primeri postavitve osnovne opreme v otroški sobi

Prva dva primera predstavljata situacijo, kjer se okno nahaja na zahodni stani objekta, kar pomeni direktno popoldansko sonce. Drugi faktor, ki vpliva na postavitev opreme, pa je položaj vrat. Na prvi skici so vrata postavljena v jugovzhodni kot sobe, na drugi pa v severovzhodni kot.

Drugi dva primera nam prikažeta podobno situacijo kot v zgornjem primeru z razliko, da se okno nahaja na južni strani objekta, kar pomeni, da je soba osvetljena čez cel dan. Na prvi skici so vrata na severni steni, na drugi pa na vzhodni.

Pri snovanju idealne otroške sobe niso pomembne le zgoraj naštete stvari, temveč morate biti pozorni tudi na njeno usklajenost in skladnost ter jo zasnovati tako, da je na voljo čim več igralnega prostora.

Ne nazadnje ne smete pozabiti, da so otroci zgolj otroci, ki odraščajo in za svoj razvoj potrebujejo čim več manevrskega prostora ter svobode za lastno izražanje. Le tako bodo lahko spoznali sebe, svoje cilje ter prioritete in razvili osebnost. Osebnost, ki bo čez nekaj let naredila naš svet … boljši.


Brezplačni priročnik: Optimalna postavitev opreme otroške sobe

V kolikor si sedaj mislite: “Vse lepo in prav, vendar naša situacija žal ne omogoča upoštevanja vseh teh prametrov.” ali pa: “Lepo bi bilo imeti kratek povzetek vseh teh informacij.”, si lahko pomagate z našim brezplačnim priročnikom “Optimalna postavitev opreme otroške sobe“.

Poleg vseh opisanih pravil boste prejeli še nekaj dodatnih usmeritev, ki vam bodo pomagale v primerih, ko upoštevanje vseh teh parametrov ni mogoče.

    Potrjujem, da želim prejeti brezplačni priročnik in s tem tudi soglašam, da mi občasno pošljete nasvete za optimalno razporejene prostore in opremo ter aktualno ponudbo. S tem potrjujem tudi, da sem prebral/a in razumel/a Splošne pogoje.